#Dax att äta! 25 augusti – Somalisk Samboza möter Irakisk Kubbé.

Så var det åter igen lördag och #Dax att äta! gänget möttes vid Centrumskolans hemkunskapssal i Växjö för att i gemenskapenstecken skapa meningsfull aktivitet i lokalsamhället och sjösätta det sista #Dax att äta! för sommar säsongen 2018. Vid det här laget var vi väl integrerade i hemkunskapssalen och det var svårt att urskilja vad som var inredning och vad som var medlemmar.

Det var äntligen dags att tillaga den mycket välkända somaliska maträtten Samboza. En maträtt som är väl känd i stora delar av vår värld, kan främst i de arabisk talande länderna och vid planetens hjärta, Afrika. Sambozan tillagas på många olika sätt i många olika kulturer. Det är en maträtt vars smak och variation finns i global mångfald. Trots detta så är det något mycket speciellt med den somaliska Sambozan. Dem flesta, oavsett nationalitet, tycker att det är den somaliska Sambozan som är den allra godaste som finns i de olika kulturerna. Det är mycket ovanligt att en maträtt blir erkänd av andra länder i ett annars väldigt nationalistiskt område, där det finns ett utpräglat egenväldigande beetende som säger vår mat är den bästa, det var vi som uppfann… osv. Att den somaliska Sambozan har fått ett sånt internationellt erkännande är intressant och det tyder på hur väl smakande maträtten verkligen är. Tillagningen sker främst vid festligheter som eid eller bröllop. Men en och en annan bortskämd föreningsdeltagare kan få den serverad på en vanlig lördag i augusti, vid ett skolkök i Araby området. Vilken kulturupplevelse! Jowhara och Roda stod för kunskaperna och var med oss på hela resan för att upptäcka denna fantastiskt kulturberikande maträtt.

Denna afton hade vi nöjet att också få presentera Kubbéh som är en minst lika välkänd maträtt. Kubbéh har sitt ur sprung från de norra Levantinska länderna som sträcker sig från dagens Grekland till mellersta Afrika. Det är trots sin vingbredd som vi hittar dess hjärta i dagens Syrien och Irak där maträtten har rotslagits djupt i den arabiska kulturen. Det finns en uppsjö av olika Kubbéhar och mångfalden av smaker är lika bred som när det kommer till Sambozan. Maträtten har även dykt upp i brasilien och blivit ett arabiskt inslag i den annars Portugisiskt präglade kulturen. Traditionelt är kubbéhn tillagad på kammelkött mixat med lamm men då Open Umbrella inte kändes vid några kammel ägare i Araby området så fick vi nöja oss med hallalslaktat nötkött och en bit lamm från vår lokala butik i byn.

Zainab som själv kom ifrån Irak för drygt 11 år sedan var med oss för att berätta mer om kubbéhns ursprung och tillredningsteknik. Kubbéhns kokkonst kräver fokus i många moment precis som sambozan.

Zainab Lagar irakisk kibbéh
Zainab fräser fyllningen till den irakiska Kibbéhn

Vi började dagens #Dax att äta! med att samlas runt fikabordet. Jowhara hade denna lördagen tagit med sig kakor från det Islamska eid firandet.

Man kunde känna hur förväntningarnas stämning sorla längs husknutarna och skapade nervkitlande ticks som inte helt kunde kontrolera. Ute sken solen lugnande på en klar blå himmel. Även om vi nu hade gjort oss bekväma med att samtala kring språk och laga mat på lördags eftermiddagarna så var det något alldeles speciellt med just denna lördagen. I dag skulle vi låta de kulturella rätterna samboza och kubbéh mötas på bordet och man kan lätt ana att det var detta överflöd som satte sprätt på nerverna. Dem flesta deltagarna hade tidigare inte tillagat någon av rätterna men alla var bekanta med dess smaker.

Vi började fikat med att samtal lite smått om veckan och dess angelägenheter som inträffat oss. Därefter så var det tid för lite språkövningar. Denna dag så hade det förberetts ett ordsök som handlade om råvaror. Det var mycket roligt, även för dem som redan hade endel kunskaper om råvarorna namn, på det svenska språket, sedan innan.


Här finner du en länk i fall du vill skrivs ut veckans ordsök.


Efter att vi fått bra kläm på råvarorna så var det nu dags att samla oss omkring köket för att börja förbereda matlagningen.

Vi började allesammans med att göra degen till sambozan då den skulle ta längst tid att göra.

Samosa degen
Roda förbereder degen inför samosan

Jowhara och Roda var pedagogiska i sitt lärande och dem flesta hängde med på som hände framför ögonen på dem.

Zainab som dök upp lite sent denna lördagen hade förberett sig med att ta med kryddor som skulle vara representerande i den irakiska kubbéhn.

Zainab och Katitsi
Zainab berättar för Katitsi hur den irakiska kibbéhn ska göras.

Hesan som var ny till sambozan men annars hade blivit van i köket förberedde degen genom att kavla ut de, smörja den med olja, vika den dubbel och till sist kavla ut den igen. Vi repeterade processen tills det att vi vikt degen 4-5 gånger.

Samosa förberedelser
Hesam kavlar ut degen för samosan.

Jowhara hade börjat haka lök för att fräsa ihop den röra som skulle bli till innehåll för sambozan. Då det fanns flera vegetarianer och veganer på plats så bestämdes det att vi skulle göra flera olika röror så att alla kunde äta. Potatis morötter och lök blev basen till de veganska sambozan. Den traditionella sambozan gjordes enligt kulturen.

Det var intressanta kryddning som före gick i båda köken. Den irakiska kubbéhn som också tillagades med en röra av lök, nötkött, lamm och kryddor, som bas, frästes snabbt till.

Kubbéhn kryddas lätt med salt och peppar för att sedan förgyllas med en riklig mängd bladpersilja. Grukmeja används för att ge fyllningen en trevlig färg. Pinjenötterna skapar en nötig karaktär medans en speciell kubbéh krydda som är blandad på kanel, nejlikor, mejram, kademumma, m.m. Detta rundas av med sötman från russin och knyts med det ihop till en fulländad smakupplevelse.

Röran används sedan för att fylla hand skålade skal gjort på bulgur och managryn eventuellt maizenamjöl.

Hesan, Saina, Ronny, Zainab och……. fick sig många goda skratt när dem formade Kubbéhar.

Kubbéhn är sannerligen ett hantverk men Sambozan kräver desto mer. När väl röror var klara och degen var kavlad.

Tea
Tea time, please!

Så var det dags för lite té. Strax där på så började Roda visa hur man tillverkade dem berömda samboza knytena och snabbt gick det.

Samosa knyten
Roda bemästrar samosa knytena

Det var inte särskilt svårt att se att Roda och Jowhara gjort många samboza under sitt liv. Roda tog hand om knytena medans Jowhara fyllde dem. Knytena skulle sedan friteras i olja. Natiza var på plats för att lära sig.

Som komplement till maten så gjorde Katitsi en hummus utan vatten, som blev ett hett diskutions ämne när Ronny dök upp för att lägga sina syriska nävar över maten. I Syrien hade man vatten i hummosen men det hade vi inte på #Dax att äta! Samtalen som nåde sin ände med att Ronny avlägsnade sig till tavlan för att istället undervisa i svenska språket.

Katitsi gjorde det ända rätta i väntan på att maten skulle serveras och tog fram sin bok för en kortare lässtund.

Ro att läsa.
Katitsi finner sin ro att läsa strax innan maten.

Natifa, Saina och Sima passade på att reda en mellanöstisk sallad i det sista, medans de sista sambozan stektes till.

Äntligen var det #Dax att äta! Vi välkomnar dig till bords med delar av kulturers bästa mat lagning. En sann kulturupplevelse mitt i lokalsamhället. Varsågod och ät!

Skratt & gladje
Skratt och glädje inför middagen
Mat från Afrika och Mellanöstern.
Full dukat bord med mat från Afrika och Mellanöstern.
Hungriga deltagare
Hungriga deltagare på #Dax att äta!
Kulturella bordet.
Somalisk samosa, libanesisk hummus, palestinsk za’atar, irakisk kibbéh, sallad från blandade kulturer, turkisk ayran och ris från kina.
Blir det gott
Blir det gått tror du?

Som grädde på moset behövde vi en kaffe på maten för att lugna ner smaklökarna och lyckas ta oss hem. Underbara kulturella samtal med underliggande ton av skratt och glädje.

Tack till oss alla som gjorde denna fantastiska middag möjlig. Och ett stort tack till den vackra planet som låter oss utveckla nya kulturer som vi kan sväva samman under. Tack för möjligheten att få plocka näring ur din själ.

Fridens liljor

Vi ses när vi ses!


Språkverkstaden


I fablernas värld.

Läs fablen och svara där efter på frågorna.

StorkenRäven och storken!
Det var en gång en busig räv som tyckte om att luras. En vacker vårdag träffade han en stork som flög förbi över rävens gryt. Då tänkte räven att han ville bjuda storken på middag. Räven tillagade en köttsoppa som han och storken skulle äta tillsammans. Men när det var dags att servera soppan så bestämde sig räven för att busa lite. Han hällde upp soppan på en platt tallrik och gav den till storken. Räven som lätt kunde slicka upp soppan från tallriken satt nöjd och belåten men storken som hade en lång näbb kunde inte äta soppan från den platta tallriken för att hans näbben slog emot tallriken hela tiden. Storken blev mycket ledsen och flög iväg hungrig.
Nästa år så kom räven och strövade. Han letade mat efter en mycket tuff vinter. Det hade varit kallt under en längre tid och det var därför svårt att hitta mat. När han nästan hade gett upp så kom det en stork förbi flygande. Han ville bjuda räven på mat. Räven som var mycket hungrig blev glad över storkens förslag och tackade glatt ja till erbjudande. Till middag lagade storken en mycken väldoftande fisksoppa. Fisksoppa var rävens favorit mat och han blev mycket nöjd. När det var dags att servera soppas så hällde storken upp soppan i en lång, small, kruka. Själv kunde storken lätt sticka ner sin långa näbb i krukan och plocka upp sina fiskbitar. Räven som inte hade någon lång hals eller näbb kunde inte sticka ner huvudet i krukan och därför kunde han inte få tag i några fiskbitar. Räven kunde endast slicka lite på kanterna av krukan och förblev hungrig resten av kvällen.

Sensmoral: Du blir behandlad på samma sätt som du behandlar andra. Gör du livet svårt för någon annan så kan det hända att samma misslycka träffar dig.

Rävenkruka2

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *