#Dax att äta! 28 juli – Iransk Mirza Ghasemi med Cutlets

Den 28 juli mötes vi på Centrumskolan i Växjö för att åtnjuta ännu en middag med #Dax att äta! Efter att ha fått ha en kortare paus var vi nu igång igen. Denna lördag var det bestämt att vi skulle mötas under den iranska kökets matkultur. På menyn denna dag stod det Mirza Ghasemi och Cutlets.

Mirza Ghasemi är en ganska vanlig måltid som är välkänd i det iranska köket. Den används både till fest och till vardags. Rätten reds med en bas på aubergine, tomat och ägg. En distinkt smak av vitlök vidrör smaklökarna vid första mötet. Den är mustigt full av olja och kryddor men ger ändå en naturlig råvaror rik smak. Maträtten är ett långkok som är väldigt enkelt med tidskrävande att tillaga.

Mirza Ghassemi
Mirza Ghassemi från det iranska köket

Cutlets är en form av biff som tillagas på nötfärs och till viss del potatis. Det finns en genomgående ton av persilja och karaktären är tydligt tagen från det österländska köket. Biffen är mycket saftig och fyllig. Den serveras oftast tillsammans med bröd och tillhörande grönsaker men fungerar bra till såväl ris som grytor.

IMG_2552


Vi började dagen med att mötas runt bordet där vi pratade lite lätt om den iranska matkulturen och dem rätter som vi under denna dagen skulle tillaga.

Dagens köks ansvarige var Shahnhaz Alishahbaz Pouri och Melika Moayer som själva kommer ifrån Iran. Dem hade ansvarat för att planera inköp och tillvägagångssätt för lördagens #Dax att äta!


Magnus hade tagit med listor på kökets verb som vi gick igenom och sedan tränade på. Tanken var att vi under dagen skulle lära oss så många de nya verb som möjligt. Då nivåskillnaderna i språket är stora så passade uppgiften perfekt för gruppen. Var och en kunde lära sig verb utifrån sin egen nivå och kapacitet. Efter att ha bekanta oss med gruppen en kortare stund och tagit ikapp på gammalt snack så var det nu dax att börja laga mat.


Till en början delade vi upp oss i två stycken grupper och intog två stycken kök. Den ena gruppen skulle laga en Mirza Ghasemi och den andra Cutlets. Senare skulle vi mötas runt bordet igen för att avnjuta denna fantastiska måltid tillsammans.


Mirza Ghasemi ( 4 Personer)

  1. Aubergine (6)
  2. Gul lök (2)
  3. Vitlök (½)
  4. Svartpeppar
  5. Olja (1 dl)
  6. Gurkmeja
  7. Salt
  8. Ägg (3)
  9. Tomater (5)
  10. Tomatpuré (1 msk)

I köket Mirza Ghasemi så började vi med att hacka upp gul lök och tomater i små bitar.

Vi fräste gul lök, vitlök, tomater och olja tillsammans i en gryta. Efter fräsningen var klar så blandade vi i krossade tomater och tomatpuré.

Aubergine behövde vi tillaga innan vi kunde använda den i grytan. Vi värmde upp ugnen till 200 grader för att sedan lägga  in auberginen i ungefär 20 minuter.

Vi blandade sedan ägg tillsammans med salt och kryddor. Gurkmeja användes för att sätta färg på maten. Gurkmeja ger också en hälsosam fördel på kroppen genom att hämma inflationsrisken och minska svullnader. Förövrigt använde vi bara svart peppar och salt till denna rätt.

Efter att auberginen varit i ugnen i 20 minuter så tog vi ut den och skalade den naken så att vi kunde riva den med ett rivjärn.

Vi blandade sedan ner den rivna auberginen i lök och tomat grytan för att till sist hälla ägg blandningen och olja över. Grytan rördes ihop och började få en bra konsistens. Nu skulle den kokas under en längre tid. Medans vi väntade på grytan så passade gruppen på att studera och fråga volontärerna om språk tips.


Grupp Cutlets var i samma tid fullt uppe i sitt arbete.

Cutlets: (6 personer)

  1. Potatisar (4)
  2. Köttfärs (500 g)
  3. Lök (2)
  4. Ägg (2)
  5. Vetemjöl
  6. Salt
  7. Svartpeppar (pulver)
  8. Gurkmeja
  9. Malet persilja
  10. Olja

Här började vi med att koka upp potatisen så att den blev mjuk och gick att mosa. Även här blev det mycket lök hackande. Magnus fanns med genom att svara på frågor om de svenska verben.

Magnus
Magnus och de svenska verben

Löken frästes med olja, salt och peppar. Potatisen mosades med en gaffel och blandades sedan ut tillsammans med nötfärsen, ägg kryddor. Kryddblandningen var enkel och byggde till störst del på persilja, salt och peppar men även i Cutlets användes gurkmeja för att ge en trevlig färg.

Alla ingredienser rördes ihop till en smet. Sedan formades det biffar av smeten som stektes i olja.


Som ett extra tilltugg till den annars heltäckande menyn så friterade Shahnhaz chips av de potatisar som blivit över. Här går inget till spillo. Som grädde på moset gjordes en sallad på färska tomater, persilja, salt, peppar och olja som syrades med lite vitvinsvinäger. En ganska typisk sallad i den österländsk matkulturen.


Varmt välkommen till ett full dukat iranskt matbord hos #Dax att äta! gruppen den 28.  Inspirerat av det iranska köket lagat på centrumskolan i Växjö. Synd att du inte kunde komma.

IMG_2545

Gruppen njuter av maten och samtalar under tiden för att bygga på sin svenska språkkunnighet. Vi tycker att köket är en perfekt plats till att lära sig språket. Miljön är avslappnad och behaglig och det är en plats där alla kan känna igen sig. Vart lärde du dig svenska?


Nästa vecka på #Dax att äta! så blir det svensk sommar silltallrik.  Tack och hej tills nästa gång!


Språkverkstaden


På eller  I?

(Hitta den rätta prepositionen! Använd prepositionen för att fylla i mellanrummet.)


1. Mirza Ghasemi är en ganska vanlig måltid som är välkänd ________ det iranska köket.

2. Då nivåskillnaderna ________ språket är stora så passade uppgiften perfekt för gruppen.

3. Magnus hade tagit med listor ________ kökets verb som vi gick igenom och sedan tränade ________ .

4. Till en början delade vi upp oss ________ två stycken grupper och intog två stycken kök.

5. Vi fräste gul lök, vitlök, tomater och olja tillsammans ________ en gryta.

6. Efter fräsningen var klar så blandade vi ________ krossade tomater och tomatpuré.

7.  Vi värmde upp ugnen till 200 grader för att sedan lägga  in auberginen ________ ungefär 20 minuter.

8. Gurkmeja användes för att sätta färg ________ maten.

9. Efter att auberginen varit ________ ugnen i 20 minuter så tog vi ut den och skalade den naken så att vi kunde riva den med ett rivjärn.

10. Medans vi väntade ________ grytan så passade gruppen på att studera och fråga volontärerna om språk tips.


Hitta rätt verb  till mellanrummet.
(Fyll i rätt verb i mellanrummet. Du kan ta hjälp från verben som finns i listan här under. Varje verb ska bara användas en gång.) 


Reda |  Vispa | Servera | Röra | Koka | Steka | Bryna | Hacka | Skiva | Baka | Bre | Mixa | Skala


1. Hon tänker ………………………… pastan i vattnet utan lock på.

2. Hon vill ………………………… smörgåsen med leverpastej.

3. Du kan börja med att ………………………… salladen i små bitar.

4. Vill du att vi ………………………… en smoothie med bär innan vi går ut.

5. Kan vi ………………………… såsen efter att vi kokat potatisen.

6. Vi behöver ………………………… grädden till jordgubbarna.

7. Kan du ………………………… äggen innan du skivar dem.

8. Vill du vara snäll att ………………………… upp brödet till frukosten.

9. Han vill ………………………… hamburgarna på låg värme så att dem blir genom stekta.

10 . Hon behövde ………………………… nytt bröd för det gamla var slut.

11. Vill du vara snäll att ………………………… grönsakerna på svag värme så att dem blir lätt bruna.

12. Han ville ………………………… ner äppelbitarna i salladen.

13. Dom tänker ………………………… maten när alla gäster sitter vid bordet.


Enkla verb från köket!
Här kan du läsa och se betydelse av verb. Ta hjälp av beskrivningen och bilderna.


Hacka – Arbeta med ett vasst föremål för att sönderdela.

IMG_2504

(Verb)
Imperativ: Hacka!
Preteritum: Hackade
Supinum: Har hackat
Presens: Hackar
Infinitiv: Hacka

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Hackades
Supinum: Hackats
Presens: Hackas/ Uppleves
Infinitiv: Hackas


Bereda – Tillverka, ordna, göra användbar.

(Verb)
Imperativ: Bered!
Preteritum: Beredde
Supinum: Har berett
Presens: Bereder
Infinitiv: Bereda

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Beredes
Supinum: Har Beretts
Presens: Bereds
Infinitiv: Beredas


Vispa – Röra runt i en vätska så häftigt, att luft blandas in.

img_25901-e1533930703104.jpg

(Verb)
Imperativ: Vispa!
Preteritum: Vispade
Supinum: Har vispat
Presens: Vispar
Infinitiv: Vispa

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Vispades
Supinum: Vispats
Presens: Vispars
Infinitiv: Vispars


Servera – Passa upp på matgäster, duka fram mat och dryck.

img_25521-e1533930874725.jpg

(Verb)
Imperativ: Servera!
Preteritum: Serverade
Supinum: Har serverat
Presens: Serverar
Infinitiv: Servera

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Serverades
Supinum: Serverats
Presens: Serveras
Infinitiv: Serveras


Röra – Bearbeta något i syfte att blanda.

img_25881-e1533931071849.jpg

(Verb)
Imperativ: Rör!
Preteritum: Rörde
Supinum: Har rört
Presens: Rör
Infinitiv: Röra

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Rördes
Supinum: Röts
Presens: Rörs
Infinitiv: Röras


Koka – Värme vatten i tillräckligt hög temperatur för att det spontant ska bildas bubblor.

img_25911-e1533931324488.jpg

(Verb)
Imperativ: Koka!
Preteritum: Kokade
Supinum: Har kokat
Presens: Kokar
Infinitiv: Koka

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Kokades
Supinum: Har kokats
Presens: Kokas
Infinitiv: Kokas


Steka – Tillaga mat i hög värme med matfett, vanligen i en stekpanna.

img_25312-e1533931491531.jpg

(Verb)
Imperativ: Steka!
Preteritum: Stekte
Supinum: Har stekt
Presens: Steker
Infinitiv: Steka

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Stektes
Supinum: Har Stekts
Presens: Steks
Infinitiv: Stekas


Skala – Avlägsna skalet eller annat hölje från något (t.ex. banan).

img_25251-e1533931657863.jpg

(Verb)
Imperativ: Skala!
Preteritum: Skalade
Supinum: Har skalat
Presens: Skalar
Infinitiv: Skala

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Skalades
Supinum: Har Skalats
Presens: Skalas
Infinitiv: Skalas


Bryna – Steka livsmedel så att det blir brunt på ytan.

(Verb)
Imperativ: Bryn!
Preteritum: Bryntes
Supinum: Har brynts
Presens: Bryner
Infinitiv: Bryna

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Bryntes
Supinum: Har brynts
Presens: Bryns
Infinitiv: Brynas


Skiva – Dela från ett större objekt som skurits av till en jämntjock bit.

(Verb)
Imperativ: Skiva!
Preteritum: Skivades
Supinum: Har skivats
Presens: Skivar
Infinitiv: Skiva

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Skivades
Supinum: Har skivats
Presens: Skivas
Infinitiv: Skivas


Baka – Tillaga något i ugn utan att det steker i fett (t.ex. bröd eller kakor).

(Verb)
Imperativ: Baka!
Preteritum: Bakade
Supinum: Har bakat
Presens: Bakar
Infinitiv: Baka

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Bakades
Supinum: Har bakats
Presens: Bakas
Infinitiv: Bakas


Mixa – Bladna råvaror i ett speciellt köksredskap.

(Verb)
Imperativ: Mixa!
Preteritum: Mixade
Supinum: Har mixat
Presens: Mixar
Infinitiv: Mixa

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Mixades
Supinum: Har mixats
Presens: Mixas
Infinitiv: Mixa


Brer

(Verb)
Imperativ: Bre!
Preteritum: Bredde
Supinum: Har brett
Presens: Brer
Infinitiv: Bre

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Breddes
Supinum: Har bretts
Presens: Bres
Infinitiv: Bres


Råvaror från veckan!
Översätt och studera råvarornas namn

  • Auberginen
  • Gurkmeja
  • Vitlök
  • Tomater
  • Olja
  • Ris
  • Melon

Redskap från veckan!
Översätt och studera redskapens namn och användning.

  • Gryta
  • Mixer

#Dax att äta! sponsras av!


0 kommentarer Lägg till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *