#Växjö Five Cup! Super Guys segrade i finalen 2018.

on

Efter tappert kämpande är det nu avgjort. Det vinnande laget av årets five-a side fotbollsturnering #Växjö Five Cup! blev Super Guys.  En spännande finalmatch med många mål och hel sköna inslag.

Dagen startade tidigt för de heroiska kämparna denna lördags morgon den 14 Juli 2018. När organisationsteamet kom till platsen Araby park arena för att börja rigga upp i närvaro av #Växjö Five Cup så fanns där redan spelare på plats. Dom kickade boll och värmde upp inför årets five-a side turnering. Vi passade på att fråga några av spelarna om hur de kände att vara här dag. Dem kunde berätta att stämningen var god och det skulle bli en intressant dag  med många fina fotbollsmatcher.

Man kunde känna igen spelarna från förra årets turnering och många av de lag som då fanns på startlistan var också med nu i år. Open Umbrellas mål var att skapa ett evenemanget som var roligt och tilltalande. Där själva tävlandet inte var så viktigt utan där det istället var fokus på att spelarna trivdes bra i en attraktivt gemenskap. Trotts detta så fanns den brinnande kämpaglöden fortfarande där och många av spelarna var väl förbereda för kamp.

Grupperna hade lottats offentligt på Växjö stadsbibliotek onsdagen den 11 Juli och spelschemat såg ut enligt följande.

Grupp 1:
AFG – Quality Lag
Super star – AFG
Quality Lag – Super star

Grupp 2:
Super guys – 7 Stars
Växjö 1 – AFC
7 Stars – Växjö 1
AFC – Super guys
7 Stars – AFC
Växjö 1  – Super guys


Årets vinnande lag i #Växjö Five Cup 2018

Super Guys @ #Växjö Five Cup
Super Guys @ #Växjö Five Cup 2018

Super guys

 • Farhad Mohammadi
 • Zubair Shams
 • Mansour Kawesh Habibi
 • Naser Safi
 • Yahya Mohammadi
 • Sajjad Atayi
 • Hamid Ghodusi

Första matchen gick av stapeln vid 10:20 AFG vs. Quality Lag. AFG som var ett rutinerat lag på fem-manna scenen hade inga som helst problem att kamma hem den första segern med 5 – 0 och gick från den första matchen med högt självförtroende.

Nästa match kom snabbt till spel och nu var det dax för Super Guys vs. 7 Stars att visa upp sina krafter på fem-manna planen vid Araby park arena i Växjö. Matchen upplöstes med ett slutresultat på 0 – 2 till 7 Stars som verkligen var på hugget denna gryende lördagsmorgon i juli.  Super Guys kändes orkeslöst trötta och var inte alls i närheten av att ta hem en seger i denna match. Ingen kunde dock veta vid denna tid vad som komma skulle.

Nästa match på schemat var Super Star vs. AFG. AFG som redan vunnit en match hade ett nämnvärt försprång med sig in på plan då dem inför matchen stod och kickade bollen med varandra. Super Star som redan hade fått se AFG spela sin första match var inbitna på hur hård denna matchen kunde bli. Solen stod högt på himmeln och hettan var nu påtagligt ansträngande för spelarna.  Redan efter första halvlek så kunde man höra flåsandet i halsgropen på spelarna. 1 – 1 slutade matchen som trots värmen gick i högsta tempo.

Växjö 1 vs. AFC stod här näst på tur i denna kraftmätning av five-a side fotbollsfantaster. AFC som var sena in att anmäla sig till turneringen var inte sämre för det. De lyckades att peta in två snygga mål. Det kom också att räcka till en vinst i matchen mot Växjö 1 som endast prickat målgårdens inre hjärterum med en boll träff.

Vi hoppade sedan snabbt tillbaka till grupp 1 och deras sista samt avgörande match, Quality Lag vs. Super Star. Super Star som tidigare spelat oavgjort i sin första match behövde nu en seger för säkra sin plats till slutspel. Dock behövde Quality Lag segern än mer då dem hade förlorat mot AFG i första gruppspelsomgången. Om inte Quality Lag vann denna match så var dem nu utslagna från turneringen. Nemat, Bagher, Sajjad, Jalil, Skalil, Dawood och Mohammad visste vad som stod framför dem. Oron fanns där även om dem försökte trycka bort den. Fem minuters uppvärmning innan matchen fick nerverna att komma på plats igen och nu var det dax för sanningens ögonblick för Quality Lag. Super Star gick in hårt i början av matchen och överraskade med sin skicklighet och tillslut så stod det klart. 2 – 4 med fördel Super Star gjorde att Quality Lag fick lämna turneringen djupt besvikna över att motståndet inte varit till förmån för dem.

Ingen tid att hänga läpp här inte.  Så fort tårarna var upptorkade så var det tid för 7 Stars och Växjö 1 att beträda planen. 7 Star som redan visat prov på en stor mångfald bland spelar egenskaperna var nu enormt taggade efter ha vunnit första matchen mot Super Guys med 0 – 2. Växjö 1 hade inte varit sämre i sin gruppspels inledning och kom till planen med samma kropps kraftiga självförtroende som 7 Stars. En jämnare match är svår att hitta. Båda lagen kämpade till sitt yttersta för att få bollen till att ge tonklang mot målets stål förgyllda ram. 7 Stars nådde inte sin fullkomlighet i denna match och behövde därför lämna plats åt Växjö 1 som fick in ett mål och gick från planen som segrare.

Super Guys var nu tillbaka på planen efter att ha fått vilat i ett flertal matcher. Orkeslösheten som dem packat med sig i väskan denna lördag hade nu processats likt koldioxid i fotosyntesen och gett syre åt muskelgrupper som ännu inte väckts ur sitt ide. AFC stod redo efter sin första seger mot Växjö 1. Ingen trodde väl ändock på att Super Guys skulle komma till bedrift i kraft prövningen när dem halv som halvt staplade in på planen. Lagkaptenen Sajad Atta berättade för administrationen att fredags kvällen hade varit plågsam för några av lagets spelare som kantades av sjukdomar. Första målet kom ändå tidigt i matchen och det satte fart på spelarna. Strax därefter klingade det i målstålet igen och endorfin började pumpas ut i de trötta musklerna. Matchen vände totalt och blev till sist en riktig höjdare. Reslutatet 2 – 5 med fördel Super Guys var häpnadsväckande. Hur Super Guys kunde vända sin energilöshet till en sådan enorm vinnarinställning och därmed kamma hem segern i detta möte är endast för de lärda att förstå. Från denna punkt i turneringen kunde allt att hända. Förutom återvändandet av årets jumbo lag förstås. Super Guys gick till ro med sin seger och började ladda inför nästa möte mot Växjö 1.

7 Stars som förlorat sin senaste match mot Växjö 1 var nu sugna på en turneringsrevenge mot AFC. Båda lagen låg på en delad första plats i tabellen med 3 poäng. Gruppen var så jämn att alla fyra lagen nu hade 3 poäng vardera. Spänningen sorlade fram längs sargen på planen. Nerverna dallrade likt gäddhänget på en pensionerad bagare. Det var såklart ingen glutten fri bagare. AFC var väl medvetna om att det var deras sista match i gruppspelet och därmed deras sista chansen att kamma hem några poäng för att hålla sig kvar i turneringen. Dem gav allt som stod i deras makt för att vinna matchen. Trots sitt djärva kämpande så räckte inte krafterna till. Dem kom att förlora sin sista match med 6 – 1 till 7 Stars som utan hämningar till skam lekte bort AFC på planen.

Vi hade i denna tid kommit fram till gruppspelets avgörande match där Växjö 1 stod inför mötet med Super Guys. Tabellen var fortfarande oskiljaktigt jämn.  Det var för tillfället tre lag som delade andraplatsen på 3 poäng vardera och så det nämnvärt utstickande laget 7 Stars, nyligen segrande mot AFC, som stigit till tabelltoppen med 6 poäng. Matchen kom att ligga till grund för avgörandet av andraplatsen i tabellen.

1   –   7 Stars              6p
2   –   Super Guys    3p
3   –   Växjö 1             3p
4   –   AFC                   3p

Super Guys gick in hårt för att skapa turbulens i den första halvleken. Växjö 1 som hade fått vila i ett par matchomgångar var nu enhetligt redo att anta de utmaningarna som Super Guys vill beprövade dem med.  Växjö 1 gjorde var dem kunde föra att utstå trycket som Super Guys spelare förde. Pressen blev tillslut för tung och dem gav vika åt den plågsamt tärande påfrestningen.  0 – 3 blev slutresultatet med fördel Super Guys. Det stod nu också klart att Super Guys och 7 Stars gått till slutspel i grupp nummer två.

Farhad Mohammadi
Farhad Mohammadi pustade ut efter matchen och plåstrade om sina fötter efter alla skavsår som han ådragit sig.

Endast målskillnaden kunde dela på dem båda lagen som vardera införskaffat sig 6 poäng under gruppspelet. Super Guys som förlorat sin första match mot just 7 Star i gruppens inledningsomgång hade nu tagit sig tillbaka från kvalstreckets underkant därmed lyckats ta sig vidare till slutspel. Super Guys, 8 mål och fyra insläppta, räckte dock inte riktigt hela vägen fram till en första plats i grupp två utan dem var tvungna att lämna plats åt 7 Stars som likaledes gjort 8 mål men endast släppt in 2 mål. Man kan väl med säkerhet säga att de var de där två målen som Super Guys släppt in mot 7 Stars i inledningsmatchen som kostat dem första platsen i grupp ett. Mansour Sharifi, lagkapten i 7 Stars, såg mycket nöjd ut när det glädjande beskedet att dem vunnit gruppspelet kom fram till lagets närvaro.

Under den stekande solens hetta så hade turneringsadministrationen förberett med dryck och mat för dem hårt stridande spelarna. Setare Hoseini, Bo Svensson och Jawed khawari skötte köket och såg till att det fanns grillad mat och annan proviant när spelarna behövde det som mest. Setare Hoseini som tagit hand om köket förra året gjorde ett fantastiskt arbete som ertappade stor tacksamhet hos så väl spelarna som Open Umbrella.

Även Aref Yousefi var på plats med sitt Ensamkommandes förbund som var en samarbetspartner i arrangemanget #Växjö Five Cup 2018. Aref som förövrigt arbetar mycket hårt för att främja ensamkommandes etablering och integration i det svenska samhället kunde också glädjas åt årets turnering.

Spelat skulle fortsätta efter den välbehövliga matpausen och nu var spelarna mer taggade än någonsin. Det var nu dax för slutspel i #Växjö Five Cup! och stämningen var olidligt spännande.

Slutspelet såg ut enligt följande:

AFG vs. Super Guys
7 Stars vs. Super Star

Första matchen som gick till avspark i slutspelet var AFG vs. Super Guys. AFG som i denna tid var ett väl etablerat lag i turneringen. Dom hade utan större krafttag tagit sig vidare till slutspelsomgången men såg nu trötta ut inför matchens start.

Super Guys som precis hade spelat en match gick direkt in i slutspelet utan att få chansen att vila upp sig. Turneringsadministrationen gav dem möjlighet att ta en paus men till svar fick dem “Nu kör vi!” och det gjorde vi sannerligen.

Super Guys drog i gång spelet och satte direkt hårt tryck på AFG som ständigt var i en försvarsposition. Med nöd och näppe kämpade AFG tillbaka men tillslut kunde dem inte hålla tillbaka och målen började trilla in bakom deras ryggar. Ett, två och så kom det tredje. Hoppet changerade och spellusten började försvinna. Trotts att AFG lågunder och möjligheterna var dåliga så kämpade dem in i sista minuten för att inte ge bort sin match helt. Matchen slutade 0 – 3 till Super Guys, som du hade tagit sig till final av #Växjö Five Cup.

Tappert kämpande i hopplös blick.
Tappert kämpande i hopplös blick.

Semi-final nummer två satte snabbt igång. Det fanns ingen tid att förlora. Alla ville nu veta vem som skulle stå upp mot Super Guys i finalmatchen i  #Växjö Five Cup 2018. Nästa mötet stod mellan 7 Stars och Super Stars. Det var nu upp till dem att visa vilka som hade det rätten att ställa sig på prispallen i årets turnering.

Super Star hade i gruppspelet erhållit en vinst och en oavgjord match och var nu längtande efter en ny seger. Ali Hosseini, Hassan Hussaini, Ali Asghar Mohammadi, Aman Kamali, Ahmad Ahmadi och Gholam Reza värmde upp inför matchen. 7 Stars var fortfarande exalterade från vinsten mot AFC med 6-1 och kände sig i toppform inför denna semi-final match. Det var omöjligt att undkomma att denna match skulle bli ett jämt möte mellan några av dem absolute bästa spelarna i årets turnering.

Efter fulltid av ordinarie matchtid stod det klart, 2 -2, att straffar behövdes för att utse en vinnare i den andra semi-finalen. Spelarna som nu var mycket trötta fick en kort paus att prata ihop sig om sin taktik inför matchen.

Det slutliga resultatet av straffläggningen blev 3 – 2 vilket gjorde att 7 Star blev segrare i matchen med fem mål mot fyra. Super Star lämnade matchen med tunga ansiktsuttryck även om dem kom att ha en ny chans till medaljplats mot AFG som nu stod bredvid planen klara för revanschera i turneringen.

Bronsmatchen stod alltså mellan Super Star och AFG som båda var etablerade lag från förra årets turnering. Det dröjde inte länge förrens Super Star visat vart skåpet skulle stå i denna match genom att peta in ett snabbt mål i ryggen på AFG. Vi kom därefter att få bevittna en målfest varest det sjöng i målgården för Super Stars favör. 4 -1 blev slut resultatet och det är svårt att säga hur AFG’s spelare kände sig när de lämnade planen och därmed turneringen utan en medalj.

Vi hade kommit fram till vad vi alla väntat på, finalen i #Växjö Five Cup 2018. Den urskiljande turnering för Växjös mästare i five-a side fotboll. Man kunde tydligt känna en hängande tyngd i luften av den närvarande nervositeten som fanns runt omkring turneringsområdet. Vardagens dunkla problem låg långt bortom synhåll och det kändes som vi alla var inneslutna i en form av trans. Det kollektiva fokus vi in gick i var nu enväldigt. Frågan vi alla ställde oss var enkel. Vem skulle vinna finalen?

Super Guys – 7 Stars 

Matchen började likt vilken match som helst. Bollen passades hit och dit men det blev fler missar än vad det blev träffar. Nervositeten bet i spelarnas nerver och den var inte alls lätt att kontrollera. Mycket stod på spel. Farhad Mohammadi som hade skadat sig ett flertal gånger under dagen hade till en början det svårt att hänga med i matchen men efter ett par löpningar så kom bena igång igen och han började spela bollen som att det suttit fast vid foten hela hans liv.

7 Star som saknade Jawad Khawari på grund av hans skada fick kämpa hårt då Super Guys satte press men Mansour Sharifi som var 7 Stas lagkapten hade lagt en upp bra taktik för hålla Super Guys på lagom avstånd från målgården. Murtaza Atzali, Mohammad Amini, Hassan Mohammadi och Ahmammad Fedaie fick till många bra spel under första halvlek och var väldigt nära till att göra mål flera gånger då dem satte fart och gick till anfall mot Super Guys.

Sajjad Atayi i försvar
Sajjad Atayi, i blå t-shirt, försvarar Super Guys målgård.

Super Guys och andra sidan hade ett väl etablerat försvarsspel och Sajjad Atayi kunde enkelt plocka upp bollarna för att sedan vända spelet och skapa kontringschanser som gav goda möjligheter till mål. Spelet gick fram och tillbaka likt en tennismatch. Det var mycket svårt att urskilja vilket lag som skulle lyckas få in den första bollen och där med låta målstålet ringa som en klocka. Yahya Mohammadi som visat god form genom hela turneringen var den spelare som nu låg i skytteligans topp. Han var så ivrig på målet att han många gånger var nära på att skada sig då han sprang förbi 7 Stars försvarare. Efter ett flertal skott mot mål så kom det som Super Guys så länge väntat på. Yahya Mohammadi får tag i bollen efter det att en av 7 Stars backar gör ett misstag och den här gången tänker han inte låta någon stoppa honom från att sätter finalens första mål. GOAL!!!! Ett högt rop hörs från publiken och stämningen går upp i topp. Yahya Mohammadi och 1 – 0 till Super Guys!

Avspark efter mål i finalmatchen
Avspark för 7 Stars efter Yahya Mohammadis mål i finalmatchen.

Ny avspark för 7 Stars och med en aning tunga steg rör de sig tillbaka för att formera sig till ett nytt anfall. Tiden är knapp och dem vet detta. Vi har redan passerat halvlek och trotts att deras ben är fulla av mjölksyra så måste dem nu öka tempot för att hinna ta ikapp på Super Guys. Oavsett Hassan och Ahmammad stridande så går det inte ända fram. Det är svårt att komma förbi Hamid Ghodusi och Sajjad Atayi som håller Super Guys försvar. De lyckas ständigt att stanna upp anfallen som 7 Stars skapar och så lägger dem krossbollar upp till Yahya Mohammadi som är på hugget för att peta in bollarna i mål. Farhad Mohammadi som är bror till Yahya spelar på mitten tillsammans med Mansour och dem förde spelet mellan backlinjen och anfallet. Farhad Mohammadi som känner sin bror mycket väl kunde lägga bollarna precis som det passade Yahya. Tillsammans var dem är oskiljaktig.

7 Stars lyckas aldrig riktigt komma tillbaka i matchen och var tillslutningen tvungna lämna ifrån sig titeln och äran att bli Växjös bästa fiva-a side fotbollslag 2018. Det var inte med glädje dem gjorde det men tillslut så insåg 7 Stars precis som så många andra att det är dax att kora vinnarna av #Växjö Five Cup. Super Guys! Efter en finalseger på 6-0 så var det klarare än klarast Super Guys Stod som vinnare i åretsturnering.

Stort tack till alla lagen som var med och kämpade i turneringen #Växö Five Cup. Tack till hela turneringsadministrationen. Ett extra stort tack går till Setare Hoseini, Jawed khawari, Bo Svensson och Aref Yousefi som hjälpte till att göra denna fotbollsturnering möjlig. Tack till Ensamkommande förbund som varit med och sponsrat turneringen.


Bracket

Bracket - #Växjö Five Cup (2018-08-17) WEB
Bracket – #Växjö Five Cup (2018-08-17) WEB

Bilder

 

 


Tills vi ses igen! 


Språkverkstaden


Ord i mening!
Vad betyder ordet i meningen. Välj ett av de 3 alternativen som du tycker stämmer överens med ordet. Försök sedan att bilda egna mening med samma ord. Använd gärna ett annat av ordets former. Finns det någon synonym till ordet? Hur kan det användas?

Vi har delat upp Adjektiv – Verb – Substantiv

 

1. Vardagens dunkla problem låg långt bortom synhåll. – Dunkla?

 • Dunkel betyder att någonting är mörkt och trist
 • Dunkel betyder att någonting är syns dåligt.
 • Dunkel betyder att någonting är jobbigt.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot dunka?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Dunkel 
Neutrum: Dunkelt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Dunkel
Alla: Dunkla
Plural:  Dunkla

Positiv: Dunkelt
Komparativ: Dunklare
Superlativ: Dunklast


2.  Under den stekande solens hetta så hade turneringsadministrationen förberett med dryck och mat för dem hårt stridande spelarna.  – Förberett? 

 • Förberett betyder att någonting är varmt.
 • Förberett betyder att någonting är gott
 • Förberett betyder att någonting har ordnats med innan.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot förberett?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Förberedd
Neutrum: Förberett (tt – Tänk på att här byts d bort mot t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Förberedde
Alla: Förberedda (a)
Plural:  Förberedda (a)


3. Han var så ivrig på målet att han många gånger var nära på att skada sig då han sprang förbi 7 Stars försvarare  – Ivrig?

 • Ivrig betyder att någon inte är försiktig.
 • Ivrig betyder att någon vill komma in.
 • Ivrig betyder att någon vill göra mycket och göra det med en gång eller fort.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot ivrig?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Ivrig
Neutrum: Ivrigt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Ivrige (e)
Alla: Ivriga (a)
Plural:  Ivriga (a)

Positiv: Ivrig
Komparativ: Ivrigare (are)
Superlativ: Ivrigast (ast)


4 . Tiden är knapp och dem vet detta. – Knapp?

 • Knapp betyder att någonting inte är tillräcklig.
 • Knapp betyder att någonting inte är färdigt.
 • Knapp betyder att alla måste vänta.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot knapp?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Knapp
Neutrum: Knappt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Knappe (e)
Alla: Knappa (a)
Plural:  Knappa (a)

Positiv: Knapp
Komparativ: Knappare (are)
Superlativ: Knappast (ast)  – (Det var knappast någon mening att vända om)


5. De lyckas ständigt att stanna upp anfallen som 7 Stars skapar. – Ständigt?

 • Ständigt betyder att någonting går väldigt snabbt
 • Ständigt betyder att någonting inte slutar utan att det händer många gånger.
 • Ständigt betyder att någonting inte går framåt.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot ständigt?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adverb)
Obestämd singular
Utrum:  Ständig
Neutrum: Ständigt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Ständige (e)
Alla: Ständiga (a)
Plural:  Ständiga (a)

Positiv: Ständig
Komparativ: Ständigare (are)
Superlativ: Ständigast (ast)


6. Tillsammans var dem är oskiljaktig. – oskiljaktig?

 • Oskiljaktig betyder att dem var väldigt bra tillsammans.
 • Oskiljaktig betyder att någonting inte funderar.
 • Oskiljaktig betyder att det inte går att dela.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot oskiljaktig?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Oskiljaktig
Neutrum: Oskiljaktigt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Oskiljaktige (e)
Alla: Oskiljaktiga (a)
Plural:  Oskiljaktiga (a)

Positiv: Oskiljaktig
Komparativ: Oskiljaktigare (are)
Superlativ: Oskiljaktigast (ast)


7. Växjö 1 som hade fått vila i ett par matchomgångar var nu enhetligt redo att anta de utmaningarna som Super Guys vill beprövade dem med. – Enhetligt? 

 • Enhetlig betyder att någonting kommer att bli mycket svårt.
 • Enhetlig betyder att någonting fungerar tillsammans eller är på samma sätt.
 • Enhetlig betyder att någonting är klart för att starta.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot enhetlig?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Enhetlig
Neutrum: Enhetligt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Enhetlige (e)
Alla: Enhetliga (a)
Plural:  Enhetliga (a)

Positiv: Enhetlig
Komparativ: Enhetligare (are)
Superlativ: Enhetligast (ast)


8.  AFG som nu var ett rutinerat lag på fem-manna scenen hade inga som helst problem att kamma hem den första segern med 5 – 0 och gick från den första matchen med högt självförtroende. – Rutinerat?

 • Rutinerat betyder att någon precis har börjat.
 • Rutinerat betyder att någon inte kan sluta.
 • Rutinerat betyder att någon är van att göra samma sak flera gånger

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot rutinerad?


Finns det någon synonym till ordet?

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Rutinerad
Neutrum: Rutinerat (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Rutinerade (de)
Alla: Rutinerade (de)
Plural: Rutinerade (de)


9.  Super Guys kändes orkeslöst trötta och var inte alls i närheten av att ta hem en seger i denna match. – Orkeslöst?

 • Orkeslöst betyder att någon inte har sovit.
 • Orkeslöst betyder att man inte har lust.
 • Orkeslöst betyder att det inte finns några krafter.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot orkeslös?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Orkeslös
Neutrum: Orkeslöst (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Orkeslöse (e)
Alla: Orkeslösa (a)
Plural:  Orkeslösa (a)

Positiv: Orkeslös
Komparativ: Orkeslösare (are)
Superlativ: Orkeslösast (ast)


10 .  Båda lagen kämpade till sitt yttersta för att få bollen till att ge tonklang mot målets stål förgyllda ram. – Förgyllda? 

 • Förgylld betyder att det är ett instrument som låter bra.
 • Förgylld betyder att någonting har gjorts fint och blänkande.
 • Förgylld betyder att det är väldigt hårt och starkt.

Finns det ett adjektiv som motsätter sig emot förgylld?


Finns det någon synonym till ordet?

 

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Förgylld
Neutrum: Förgyllt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Förgyllde (e)
Alla: Förgyllda (a)
Plural:  Förgyllda (a)

Positiv: Förgylld
Komparativ: Förgylldare (are)
Superlativ: Förgylldast (ast)


11. Lagkaptenen Sajad Atta berättade för administrationen att fredags kvällen hade varit plågsam för några av lagets spelare som kantades av sjukdomar. – Plågsam?

 • Plågsam betyder

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Plågsam
Neutrum: Plågsamt (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Plågsame (e)
Alla: Plågsama (a)
Plural:  Plågsama (a)

Positiv: Plågsam
Komparativ: Plågsamare (are)
Superlativ: Plågsamast (ast)


12. AFC var väl medvetna om att det var deras sista match i gruppspelet och därmed deras sista chansen att kamma hem några poäng för att hålla sig kvar i turneringen. – Medvetna?

 • Medvetna betyder att en några känner till något som sker.
 • Medvetna betyder att en några känner till att det är slut.
 • Medvetna betyder att en några känner till vem som kommer vinna.

(Adjektiv)
Obestämd singular
Utrum:  Medveten
Neutrum: Medvetet (t)

Bestämd singular
Maskulinum:  Medvetne (e)
Alla: Medvetna (a)
Plural:  Medvetna (a)

Positiv: Medveten
Komparativ: Medvetnare (are)
Superlativ: Medvetnast (ast)

Obs. Ibland plockar man bort ett e.  Medveten – Medvetna.


13. Trots sitt djärva kämpande så räckte inte krafterna till. – Kämpande

 • Kämpande betyder att någonting skakade.
 • Kämpande betyder att någon har varit sjuk.
 • Kämpande betyder att fisken har äta upp brödet.

 


Verb


1.  Hoppet changerade och spellusten började försvinna. – Changerade?

 • Changerade betyder att någonting förändrades till det sämre.
 • Changerade betyder att någonting blev bättre.
 • Changerade betyder att någonting gick inte att göra.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Changera!
Preteritum: Changerade (de)
Supinum: Har changerat (t)
Presens: Changerar (r)
Infinitiv: Changera

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Changerades (des)
Supinum: Changerats (ts)
Presens: Changeras (s)
Infinitiv: Changeras (s)


2. Matchen upplöstes med ett slutresultat på 0 – 2 till 7 Stars som verkligen var på hugget denna gryende lördagsmorgon i juli. – Upplöstes? 

 • Upplöstes betyder att någonting slutar att verka eller existera.
 • Upplöstes betyder att någonting precis har börjat.
 • Upplöstes betyder att någonting tog slut.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Upplös!
Preteritum: Upplöste (te)
Supinum: Har upplöst (t)
Presens: Upplöser (er)
Infinitiv: Upplösa (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Upplöstes (tes)
Supinum: Upplösts (ts)
Presens: Upplöses (es)
Infinitiv: Upplösas (as)


3. Setare Hoseini, Bo Svensson och Jawed khawari skötte köket och såg till att det fanns grillad mat och annan proviant när spelarna behövde det som mest. – Skötte ? 

 • Skötte betyder att någon tog hand om saken.
 • Skötte betyder att någon lagade mat.
 • Skötte betyder att någon städade.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Sköt!
Preteritum: Skötte (te)
Supinum: Har skött (t)
Presens: Sköter (er)
Infinitiv: Sköta (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Sköttes (tes)
Supinum: Skötts (ts)
Presens: Sköts (s) / Skötes (es)
Infinitiv: Skötas (as)


4. Strax därefter klingade det i målstålet igen och endorfin började pumpas ut i de trötta musklerna. –  Klingade ? 

 • Klingade betyder att det blev poäng.
 • Klingade betyder att musklerna är trötta.
 • Klingade betyder att det kom ett ljud.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Klinga!
Preteritum: Klingade (de)
Supinum: Har klingat (t)
Presens: klingar (ar)
Infinitiv: Klinga (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Klingades (des)
Supinum: Klingats (ts)
Presens: Klingas (s)
Infinitiv: Klingas (s)


5. Nerverna dallrade likt gäddhänget på en pensionerad bagare. – Dallrade

 • Dallrade betyder att någonting skakade.
 • Dallrade betyder att någon har varit sjuk.
 • Dallrade betyder att fisken har äta upp brödet.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Dallra!
Preteritum: Dallrade (de)
Supinum: Har dallrat (t)
Presens: Dallrar (ar)
Infinitiv: Dallra (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Dallrades (des)
Supinum: Dallrats (ts)
Presens: Dallras (s)
Infinitiv: Dallras (s)


6. Trots sitt djärva kämpande så räckte inte krafterna till. – Räckte 

 • Räckte betyder att någonting var nog.
 • Räckte betyder att någonting inte var så långt.
 • Räckte betyder att någonting var mycket jobbigt.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Räcka!
Preteritum: Räckte (te)
Supinum: Har Räckt (t)
Presens: Räcker (er)
Infinitiv: Räcka (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Räcktes (des)
Supinum: Räckts (ts)
Presens: Räckas (s) / Räckes (es)
Infinitiv: Räckas (s)


7. Setare Hoseini som tagit hand om köket förra året gjorde ett fantastiskt arbete som överraskade och skapade stor tacksamhet hos så väl spelarna som Open Umbrella. –  Överraskade?

 • Överraskade betyder att någon skapade förvåning.
 • Överraskade betyder att någon blev arg.
 • Överraskade betyder att någon gjorde alla glada.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Överraska!
Preteritum: Överraskade (de)
Supinum: Har överraskat (t)
Presens: Överraskar (ar)
Infinitiv: Överraska (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Överraskades (des)
Supinum: Överraskats (ts)
Presens: Överraskas (s)
Infinitiv: Överraskas (s)


8. AFG som i denna tid var ett väl etablerat lag i turneringen. – Etablerat?

 • Etablera betyder att någonting grundas och finner fotfäste.
 • Etablera betyder att någonting kommer först.
 • Etablera betyder att någonting är väldigt bra.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Etablera!
Preteritum: Etablerade (de)
Supinum: Har etablerat (t)
Presens: Etablerar (ar)
Infinitiv: Etablera (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Etablerades (des)
Supinum: Etablerats (ts)
Presens: Etableras (s)
Infinitiv: Etableras (s)


9. Det var mycket svårt att urskilja vilket lag som skulle lyckas få in den första bollen och där med låta målstålet ringa som en klocka.  – Urskilja 

 • Urskilja betyder att dela på något.
 • Urskilja betyder att man inte vet vem som kommer att vinna.
 • Urskilja betyder att se skillnaden mellan olika saker

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Urskilj!
Preteritum: Urskiljde (de)
Supinum: Har urskiljt (t)
Presens: Urskiljer (er)
Infinitiv: Urskilja (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Urskiljdes (des)
Supinum: Urskiljts (ts)
Presens: Urskiljes (es)
Infinitiv: Urskiljas (as)


10 . Vi har redan passerat halvlek och trotts att deras ben är fulla av mjölksyra så måste dem nu öka tempot för att hinna ta ikapp på Super Guys. – Passerat?

 • Passerat betyder att gå förbi eller igenom.
 • Passerat betyder att man är mycket trött.
 • Passerat betyder att någonting är slut.

I vilken form står är verbet i?


Kan du skriva en mening i en annan form av verbet?

 

(Verb)
Imperativ: Passera!
Preteritum: Passerade (de)
Supinum: Har Passerat (t)
Presens: Passerar (ar)
Infinitiv: Passera (a)

Passiv
Imperativ: —
Preteritum:  Passerades (des)
Supinum: Passerats (ts)
Presens: Passeras (as)
Infinitiv: Passeras (as)

 


Substantiv


1. Mansour Sharifi, lagkapten i 7 Stars, såg mycket nöjd ut när det glädjande beskedet att dem vunnit gruppspelet kom fram till lagets närvaro. – Närvaro?

 • Närvaro betyder att finnas på plats mentalt eller fysiskt.
 • Närvaro betyder att någon har fått reda på information.
 • Närvaro betyder att någon kommer att bli glad.

(Substantiv)
Ombestämd
Nominativ: Närvaro
Genitiv: Närvaros (s)

Bestämd
Nominativ: Närvaron (n)

Genitiv: Närvarons (ns)

Finns det någon synonym till ordet?

 


2. Nervositeten bet i spelarnas nerver och den var inte alls lätt att kontrollera. – Nervositeten?

 • Nervositeten är en stämning då då alla är glada och mår bra.
 • Nervositeten är en stämning då det är svårt att ta det lugnt, på grund av situationen.
 • Nervositeten är en stämning då alla är ledsna och tycker det är jobbigt

(Substantiv)
Ombestämd
Nominativ: Nervositet
Genitiv: Nervositets

Bestämd
Nominativ: N
ervositeten
Genitiv: Nervositetens


3. Dem kom att förlora sin sista match med 6 – 1 till 7 Stars som utan hämningar till skam lekte bort AFC på planen. – Hämningar?

 • Hämningar betyder
 • Hämningar betyder
 • Hämningar betyder

Finns det någon synonym till ordet?

 

(Substantiv)
Ombestämd
Nominativ: Hämning
Genitiv: Hämnings (s)
Plural: Hemningar (ar)

Bestämd
Nominativ: Hämningen (en)

Genitiv: Hämningens (ens)
Plural: Hämningarnas (ar + nas)


4. Super Guys gick in hårt för att skapa turbulens i den första halvleken. – Turbulens?

 • Turbulens betyder att någonting går jätte snabbt.
 • Turbulens betyder att någonting snurrar runt och är oroligt.
 • Turbulens betyder att någonting blev alldeles för svårt.

Finns det någon synonym till ordet?

 

(Substantiv)
Ombestämd
Nominativ: Turbulens
Genitiv: Turbulens

Bestämd
Nominativ: Turbulensen (en)

Genitiv: Turbulensens (ens)


5.  Endast målskillnaden kunde dela på dem båda lagen som vardera införskaffat sig 6 poäng under gruppspelet. – Målskillnaden?

 • Målskillnaden betyder hur många mål ett lag har gjort.
 • Målskillnaden betyder hur många poäng ett lag har fått.
 • Målskillnaden betyder mellanskillnaden  mellan gjorda mål och insläpta mål.

(Substantiv)
Ombestämd
Nominativ: Målskillnad
Genitiv: Målskillnads (s)
Plural: Målskillnader (er)
Plural genitiv: Målskillnaders (ers)

Bestämd
Nominativ: Målskillnaden (en)

Genitiv: Målskillnadens (ens)
Plural: Målskillnaderna (er + na)
Plural genitiv: Målskillnadernas (er + nas)


 6. Även Aref Yousefi var på plats med sitt Ensamkommandes förbund som var en samarbetspartner i arrangemanget #Växjö Five Cup 2018. – Samarbetspartner ?

 • Samarbetspartner är en person som man arbetar tillsammans med.
 • Samarbetspartner är en person som bestämmer.
 • Samarbetspartner är en person som inte har något arbete.

(Substantiv)
Ombestämd
Nominativ: Samarbetspartner
Genitiv: Samarbetspartners (s)
Plural: Samarbetspartner (er)
Plural genitiv: Samarbetspartners (ers)

Bestämd
Nominativ: Samarbetspartnern (n)

Genitiv: Samarbetspartnerns (ns)
Plural: Samarbetspartnerna (na)
Plural genitiv: Samarbetspartnernas (nas)


7. Super Guys och andra sidan hade ett väl etablerat försvarsspel och Sajjad Atayi kunde enkelt plocka upp bollarna för att sedan vända spelet och skapa kontringschanser som gav goda möjligheter till mål. – Möjligheter 

 • Möjligheter betyder att det kommer att bli bra.
 • Möjligheter betyder att man arbetar hårt.
 • Möjligheter betyder att man kan göra saker.

(Substantiv)
Ombestämd
Nominativ: Möjlighet
Genitiv: Möjlighets (s)
Plural:
Möjligheter (er)
Plural genitiv:
Möjligheters (ers)

Bestämd
Nominativ:
Möjligheten (ens)
Genitiv: Möjlighetens (ens)
Plural: Möjligheterna (er + na)
Plural genitiv: Möjligheternas (er + nas)


Samarbetspartner:

Ensamkommandes förbund

0 kommentarer Lägg till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *