#Dax att äta!

on

Vi träffas åtta stycken lördagar för att laga mat från olika delar av världen. #Dax att äta! är en språkutvecklande mötesplats där vi träffas för att laga mat, prata svenska samt lära känna nya kulturer. Vi vill skapa en plats för gemenskap och samhörighet där vi kan känna oss delaktiga i en meningsfull aktivitet. Vi strävar efter att motverka utanförskap och stödja begreppen jämlikhet. Kulturupplevelse, internationell mångfald och integration står i fokus

Passa på att ta del och lär dig något nytt om andra kulturer samtidigt som vi hjälper varandra med språket. #Dax att äta! är en hemtrevlig plats där jord och kultur möts i glädje och gemenskap. Programmet för årets #Dax att äta! finner du längre ner på sidan


Anmäl dig nu!

  • Lördagar mellan 14:00 – 18:00
  • Centrumskolan, Höstvägen 1, Växjö.
  • Inga förkunskaper krävs.

#Baka med oss! - Fullt kök

När vi träffas så börjar vi med att avnjuta en avkopplande fika. En stund för samtal och reflektion. Vi läser något högt eller gör en dynamiskt interaktiv språkövning i form av dialog och rollspel. Vi planerar sedan tillsammans dagens meny och delegerar arbetsuppgifter.

Efter fikat så börjar vi laga maten. Varje vecka så handleder en kunnig volontär eller deltagare gruppen inom den aktuella kulturens mat område och ger tips på hur man tillagar den utvalda rätten.  Vi samtalar om den aktuella kulturen och byter kunskap om liknelserna. Kulturutbytet är i fokus av gemenskap och språkutveckling. Medan vi lagar maten så finns det möjlighet för barnen att se på tecknad film och pyssla. Det finns också tid för extra språkträning för dem som vill och behöver. Vi förbereder med övningar och lästips.

När maten är klar så samlas vi runt bordet för att gå igenom menyn som vi har lagat. Vi ber en tacksägelse (icke religiös) för den tillfredsställande möjligheten att få äta och spendera tid tillsammans som en mänsklig familj. Där grödornas moder tillkännages med respekt och åtanke.

Efter att ha avnjutit en middag med språkutvecklande samtal så hjälps vi åt att diska, städa och återställa. För att belåtet gå tillfreds.#Dax att äta!

#Dax att äta! Startade sommaren 2018 och är ett interaktivt integrationsprojekt i Växjö med nejd. Vi vill med projektet skapa en mötesplats för kulturutbyte och språkutveckling genom kulturupplevelser och internationell mångfald. Projektet är ett i raden av meningsfulla aktiviteter som Open Umbrella arrangerar. Med meningsfull aktivitet vill vi belysa inlärning, utbyte och gemenskap. Projektet har som för avsikt att motverka utanförskap och sprida goda värderingar om jämlikhet, demokrati och samhörighet.


Samarbetspartners:

 

Om ni vill vara en del av #Dax att äta! så hör av er.  Kontakta oss  här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *